Elment a Kenukirály

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 73. évében elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres bronzérmes kenus.

A kenukirály, Szent Jupát földi helytartója. Ezekkel a jelzőkkel illették Wichmann Tamást, az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek kenus legendáját. Világbajnokságon kilencszer győzött, azt viszont még ő sem tudta megfejteni, miért nem jött össze az olimpiai siker. A sportember a sok-sok vízi siker mellett 1978-ban UNESCO fair play díjat kapott, mert segített felkészülni riválisának, az egykori Jugoszlávia színeiben versenyző Matija Ljubeknek, aki aztán a belgrádi világbajnokságon legyőzte őt.

Wichmann Tamás életéről 2020-ban 50 perces dokumentumfilmet készítettek Magyar lapát címmel, amelyet az év elején mutattak be Budapesten. Wichmann Tamás legutóbb a január 16-i Év sportolója gálán a Magyar Sportújságíró Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját vehette át. Utána nem sokkal azt kívánta egy interjúban, hogy még szeretné látni a tokiói olimpiai döntőket. Ez az álom már nem lesz valóság.

Legyen könnyű a föld! Nyugodj békében, Tamás!

(g)

Wichmann Tamás búcsúztatására 2020. március 3-án, kedden, 14:15-kor kerül sor Budapesten, a Farkasréti Temető Makovecz ravatalozója előtt.

Megosztás.
Megszakítás