Polgármesteri köszöntő 1.

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tisztelt Olvasó! Kedves újpestiek!

„Ami nem öl meg, az megerősít!”
(Friedrich Nietzsche)

Mi, magyarok már látjuk, hogy a kormány bosszúpolitikát folytat a települések, így Újpest ellen is. Össze kell fognunk a megszorítások ellen: együtt sikerülhet, mert a városaink kifosztása nem kormányzás!
A világjárványt megelőző évben az önkormányzatok a kiadásaik több, mint felét jóléti célokra költötték: egészségügyre, szociális ellátásra, lakásügyre, kommunális szolgáltatásokra, szabadidős, kulturális, vallási tevékenységekre. A kormány ezeket a forrásokat apasztja el, párthovatartozástól függetlenül mindenkitől elveszi azt a pénzt, amitől a települések szerethetők, élhetők lehetnek.
A kormány gazdaságvédelemnek nevezi, hogy elveszi az egészségügyi szolgáltatásokra és dolgozókra, a bölcsődei és óvodai nevelőkre, a kulturális programokra, a szociálisan rászorulókra és a nyugdíjasainkra költhető pénzt.
A propaganda szerint a nyugatabbra fekvő, fejlett országokat tekintjük követendő mintának. Akkor nézzük: Ausztria 1,5 milliárd eurós (több, mint ötezerszer ezermillió forintos!) segítséget nyújt az önkormányzatainak. Eközben nálunk? Az emberektől elvett százmilliárdok nagy részét szűk csoportokra, magánérdekekre és politikai célokra költik.
A magyar kormány ahelyett, hogy adna, elvesz!
Az iparűzési adó kiesése, az idegenforgalmi adó megnyirbálása, az építmény- és a gépjárműadó elvétele a tömegközlekedés minőségének romlását, az egészségügyi és szociális elláttás veszélyeztetését, a kulturális események felszámolását vagy közszolgáltatások akadozását jelenti.
Budapesten az 5300 km hosszú ivóvíz hálózat karbantartása évente 3,2 milliárd forintba kerül, a szennyvízelvezetés és tisztítás 30 milliárdba, a BKV járműveinek karbantartása 29 milliárd forintot emészt fel. Önök szerint melyik szolgáltatásról kellene lemondanunk a megszorítások miatt?!
Újpesttől csaknem 2,5 milliárd forintot vesznek el. De mit jelent az, hogy „Újpesttől”? Pontosan honnan? Az óvodáinktól és bölcsődéinktől, a szociális és kulturális keretünktől, a közterületeink és közparkjaink tisztántartásától, a fa- és virágültetésektől, a játszótereink és kutyafuttatóink felújításától, a nyugdíjasaink támogatásától, a közösségi programjainktól. Tudják, hogy mekkora összeg a 2,5 milliárd? Több, mint a szakrendelőnk éves költségvetése, ami 2,26 milliárd. És több, mint az összes óvodánk működtetésére, fenntartására, fejlesztésére és az ott dolgozók bérére elköltött éves keretünk, ami 2,3 milliárd.
Ki ne akarná, hogy szakrendelőnk vagy az óvodáink működjenek?
A kormány nem adózik: mi igen. A kormány nem itt lakik: mi igen. A kormány nem itt dolgozik: mi igen. Van viszont valami, amit a kormány csinál: elveszi azt a pénzt, amit mi, itt élők és dolgozók fizetünk azért, hogy legyen szakrendelőnk, legyen óvodánk, legyenek szociális programok, legyenek rendezvényeink.
De mi nem a kormány vagyunk, mi tudjuk, hogy az ember a legfontosabb érték. Nem mi akartunk pénzügyi háborút, de meg fogjuk vívni. Támogatásra és türelemre lesz szükség, de álljunk egymás mellé, kapaszkodjunk össze, és sikerülni fog!
Egyet ígérhetek: alpolgármestereimmel és képviselőtársaimmal meg fogjuk védeni az itt lakókat, meg fogjuk védeni az újpestiek érdekeit, együtt Önökkel, együtt Veletek!

Déri Tibor
polgármester
Budapest, IV. kerület

Megosztás.
Megszakítás