A varázslat kémiája és szívmelengető valóságmorzsák

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Képzeljünk el egy növényekkel teli üvegházat, egy teli éléskamrát és egy parasztház hívogató tornácát. Majd képzeljük el, hogy ez mind elfér a két kezünkben. Álmodjuk mellé a zabolátlan színek egyszerre légies és folyékony hangulatrobbanásait, és nagyjából képet kapunk arról, milyen művészeti kiállításokat érdemes felkeresni ebben a hónapban Újpesten.

Az Újpesti Kulturális Központ (ÚKK) szervezésében az UP Rendezvénytéren február 4-én nyílt meg Jozefka Antal, kémikus végzettségű, sokszorosan elismert újpesti festőművész „80-85 – Emberkezek pazarlott műve mind” címre keresztelt 85. születésnapi kiállítása.

A jubileumi darabokra – mint a mester művészetében oly sok mindenre – Madách Imre írói világa volt a legnagyobb hatással, de saját életútjának személyes fonalai is formálták a 17 képet.

A művész ezzel kapcsolatban így mesélt az Újpesti Naplónak:

„Fiatal mérnökként először az Újpesti Bőrgyárban, majd egy nagy német vegyigyár magyarországi képviseletén dolgoztam és a bőripar, a papíripar, a nyomdafesték-gyártás területén a cég alap- és segédanyagait segítettem beépíteni a technológiába. Ma viszont már nincs hazai bőripar, papír- és festékgyártás, nincs semmi, ami magyar. Mintha mérnök éveim úgy repültek volna ki az ablakon, hogy egy másodpercet sem dolgoztam volna. Ez a pazarlott 40 év.”

Jozefka – ahogy ő fogalmazott, „gubancokkal” teli – képein e keserűségnek a színdobbanásai morajlanak végig mély, túlvilági harmóniákkal, szertelen kontrasztokkal, az érzelmek forgatagát pedig a szabadon engedett anyag formái sem tudják teljesen a vászonhoz láncolni: hangulatuk minden látogató lelkét megérinti.

Egészen más művészi koncepciót tükröz a szintén az ÚKK szervezésében az Újpesti Polgár Centrum és Újpest Galériában megtekinthető „Miniatűr világom” című tárlat, melynek keretében a Schwarze Lovas Zsuzsanna és a Magyar Miniatűr Műhely által megálmodott valóságtömörítő installációkban merülhetünk el.

A szó szerint aprólékos műgonddal készített alkotások nem csak egyfajta megmagyarázhatatlan nosztalgiát kavarnak föl a szemlélőben, hanem a kilenctagú kreatív művészcsoport esetenként egészen fiatal alkotóinak kézügyessége iránt is tiszteletet ébresztenek.

De a tárlat darabjai nem is csak önmagukban érdekesek, a képzelet akkor szárnyal igazán, ha belegondolunk: milyenek azok az összesűrített belső univerzumok, melyekre ablakot nyitnak ezek a műalkotások? Meghatóan kedves világokba kalandozhat el az, aki megpróbálja magának megválaszolni ezt a kérdést.

Mindkét tárlat február 29-éig látogatható.

Február 14-étől március 7-éig szintén az Újpesti Polgár Centrumban tekinthető meg a „Textiltörténetek – Rálátás” című kiállítás:

Az Ifjúsági Házban pedig február 20-22. között az álltavilág szerelmesei merülhetnek el „A természet csodáiban”:

Megosztás.
Megszakítás