Új seprű

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Megfékezné az illegális szemetelőket, elcsendesítené a dohányboltok környékét és rendezettebbé tenné a lomtalanítást Újpest közrendért felelős alpolgármestere.

Bár egy 2018-as felmérés szerint Újpest a főváros harmadik legbiztonságosabb kerülete, bőven van mit tenni a közrend területén, mert az emberek biztonságérzete nem feltétlenül tükrözi a kedvező statisztikai adatokat – mondta Czigler László, rendészetért, közbiztonságért és várostervezésért felelős alpolgármester az Újpest Közéleti Televízió Korrekt című műsorában.

Rendet a trafikok környékén!

Biztosan munkát ad például a közterület-felügyelőknek a dohányboltok környéke, ahol gyakran alakul ki kocsmai hangulat, ez pedig joggal zavarja a környéken élőket. A szakember szerint ezeken a helyeken a közterület-felügyelet és a rendőrség összehangolt, intenzív és szigorú ellenőrzései teremthetik majd meg a viszonylagos nyugalmat. Mindehhez természetesen szükség van arra is, hogy az újpesti közterület-felügyelet létszámban és technikában is erősödjék, hiszen a megnövekedett feladatokhoz az ember most kevés, a Duna-parti földutak pedig például egyszerű személygépkocsikkal nagyon nehezen járhatók – tette hozzá az alpolgármester.

Túlélni a lomtalanítást

Az új vezető rendet vágna azok közt a kaotikus állapotok közt is, amelyekkel a lomtalanítás zavarja meg évente egyszer Újpest nyugalmát. A munka azonban nem lesz könnyű, mert egyelőre nem nagyon lehet mit tenni azokkal a hangoskodó csoportokkal, amelyek napokkal az elszállításra megszabott időpont előtt megszállják, „lefoglalják” az éppen sorra kerülő utcákat, és gyakran egymással is összetűzésbe keverednek. Itt a legegyszerűbb megoldás, ha a lakók valóban csak az előírt időpontban, azaz a lomtalanítást megelőző nap estéjén teszik ki az utcára a feleslegessé vált dolgaikat, mert így a „kincsvadászoknak” is kevesebb idejük marad feltúrni a halmokat – hívta fel a figyelmet a szakember.

Tisztán szeretjük

Ahogyan az országban szinte mindenhol, a negyedik kerületben is komoly kihívás az illegális szemétlerakás. A közterület-felügyeletnek itt is jócskán lesz tennivalója, de munkájukhoz szerencsére segítséget is kapnak. A Pataky Gábor vezette Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat aktivistái a közelmúltban például 23 illegális szemétlerakót térképeztek fel a kerületben. Ezeket a kupacokat gyorsan felszámolják, de legalább ennyire fontos feladat a megelőzés is – hívta fel a figyelmet Czigler. Ehhez mobilkamerákat vetnek majd be a fertőzött területeken, a polgárőrség és a természetvédelmi járőrszolgálat szakemberei pedig igyekeznek minél többet jelen lenni az érintett helyszíneken, és visszatartani a szemetelőket.

Megosztás.
Megszakítás