Téli vitalizálás

Pinterest LinkedIn Tumblr +

A téli hónapokban hogyan töltsük fel szervezetünket életerővel, hogy ne legyünk fáradtak, kimerültek, és jól működjenek a sejtjeink?

A tartalék raktárakat tudatosan folyamatosan tudjuk feltölteni. Ez azt jelenti, hogy az összes szervrendszer különféle tápanyagigényét ki tudjuk elégíteni.

Egyrészről a vitaminokkal, amit szinte már mindenki tud. Azonban, ha a természetes bevitelre törekszünk, a szervezetnek kevesebb energiát kell fordítani a beépítésre.

Az ismert citrusokon kívül a sütőtök, cékla, sárgarépa, hagymák, káposztafélék, zeller, száraz hüvelyesek, magok, hidegen sajtolt nyers olajok, teljes kiőrlésű gabonák szintén hozzájárulnak a vitálanyagok feltöltéséhez. Kiemelkedő a savanyú káposzta és a leve a magas C-vitamin tartalmával és probiotikus hatásával.

A vitaminok vízben vagy zsírban oldódnak. A zsírban oldódó vitaminoknál figyelnünk kell a zsiradék bevitelére is.

A zsírsavak jelentősége: Mennyi zsiradékot fogyasszunk, és milyen arányban? Az omega 3 és omega 6 telítettlen zsírsavak aránya nagyon fontos. Az ideális arány 1:3 lenne, azonban a felmérések szerint a lakosság 75%-nál 1:15 az arány! Létezik zsírsav teszt, ami mindenki számára elérhető, egy ujjbegyből vett vércseppből 13 féle zsírsav szintjét mutatja ki. Minél messzebb vagyunk az ideális aránytól, annál távolabb vagyunk az egészségünktől. Az omega3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az immunerősítésben, a hormonháztartásban, az idegrendszer működésében, a szív- és érrendszer működésében. Minden sejtmembrán fontos alkotó eleme, a sejtanyagcsere szabályozását befolyásolják. Nem csak a sejtek flexibilitását adják, hanem a testünk minden részénél meghatározó szerepet játszanak. Az omega 3 zsírsavak: az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) nagy mennyiségban a halakban vannak jelen. Ennek pótlása a téli hónapokban is kívánatos lenne. Javasolt a halolaj kivonatok alkalmazása, amivel a megfelelő mennyiséget be tudjuk vinni a szervezetbe, hogy a szív, az agy, az immunrendszer, az izmok, az ízületek, a kötőszövetek, megfelelően működjenek. Már elérhetőek az AquaCelle lipidalapú technológiával készült termékek, amiknek nincs halízük, amit sokan nem kedvelnek.

Fontos az aminosavak (fehérjék) bevitele. A növényekben komplex aminosavak vannak. Például: szója, búza, kendermag, lenmag, csicseriborsó, édesvízi algák. A növényi fehérjék nincsenek telített zsírokhoz kötve, mint az állati eredetű fehérjék sok esetben.

Az ásványi anyagok, nyomelemek a sejtjeink építőkövei. Több száz elemről van szó, az enzimek, hormonok, és minden sejt alkotó részei. A zöldségek, gyümölcsök, gabonák más-más és sokféle oldott ásványi anyagot tartalmaznak, ezért táplálkozzunk változatosan. Minél többféle alapanyagot használunk, annál többféle ásványt veszünk magunkhoz.

Az enzimek olyan biokémiai csavarok, amik a szervezetben végbemenő folyamatokat katalizálnak, vagy másképpen befolyásolnak. A szervezetünk egyetlen gyógyító ereje az anyagcsereenzimek. Az enzimeket is folyamatosan pótolni kell. Az emésztéshez szükséges emésztőenzimekkel sokat tudunk spórolni, ha sok nyers zöldséget, gyümölcsöt eszünk, mert ezekben vannak az előemésztő enzimek. Az enzimek hőérzékenyek, 40 fokon elbomlanak, ezért lenne ajánlatos nyers ételeket enni.

Megosztás.
Megszakítás