Szikora kiskölöknek nevezte Mike Tysont

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mátészalkán látta meg a napvilágot, és tizenhét éves koráig egy eldugott kis szabolcsi faluban, Nyírparasznyán élt Szikora István. Társainál magasabb és jóval erősebb volt, viszont óriási zugdohányosnak számított, és az italt sem vetette meg, pedig még alig pelyhedzett a szakálla.

– Nagy, mafla gyerek voltam és imádtam verekedni – emlékezett vissza a tizenéves éveire a későbbi magyar bajnok ökölvívó. – Mondták is, ne a diszkóban osszam a füleseket, inkább menjek el bokszolni, ott majd megtudom, milyen, ha az ellenfél vissza is üt. Eleinte nem igazán tudtam meg, ugyanis az ifiben és a juniorok között három évig nem vesztettem meccset.

Még tizenhét éves se volt, amikor Balassagyarmatra költözött, de tudta, ha válogatott akar lenni, a fővárosban kell sportolnia. Előbb a Honvéd, majd az Újpesti Dózsa színeiben versenyez, és pofonjaitól egyre inkább tartanak az ellenfelei. Meghívják a felnőtt válogatottba, ahol rövidesen bebizonyítja, a legnehezebbek között is számolni kell vele. Belgrádban megnyerte az Aranykesztyű tornát, és innentől kezdve megvetette a lábát a válogatottban. Olyan fenoménokkal találkozott a ringben, mint Mike Tyson vagy éppen Lennox Lewis.

– Soha nem felejtem el, amikor Finnországban Tysont megmutatták nekem. Mondtam, mit akar ez a kis kölök, megeszem reggelire, hiszen legalább tizenöt centivel volt alacsonyabb nálam. Aztán a ringben megtudtam, mi az igazi bunyó. Büszkén mondom, nem kaptam ki, és még csak meg sem tudott igazából ütni. Igaz, ha megállok egy pillanatra is, a „kiskölök” úgy leüt, hogy még ma is ápolnának. Csak csendben jegyzem meg, két pontozóbíró engem látott győztesnek a meccs végén.

Lennox Lewis ellen is ringbe lépett Szikora. Mi több, állva is maradt egészen a mérkőzés végéig. Csak szoros, pontozásos vereséget szenvedett.

– Lennox ellen egészen másképp kellett bokszolnom, mint Mike ellen. Egy hegy jött velem szembe, egy olyan izompacsirta, aki még technikás is volt. Nem vagyok egy majrés srác, de a meccs közben többször is az eszembe jutott, csak kibírjam valahogy, nehogy betaláljon, mert akkor jöhet a hordágy. Nem jött. Büszke vagyok arra, hogy rajtam kívül egyetlen európai ökölvívónak sem adatott meg, hogy mindkét profi világbajnok ellen megküzdjön.

Saját elmondása szerint ökölvívó karrierjét zárhatta volna sikeresebben is, de ő így is elégedett, hiszen gyerekkori álma, hogy világbajnokságon és olimpián szerepeljen, megvalósult.

(g.g.)

Megosztás.
Megszakítás