„Szabad Ujpest”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1945. január 10-én a II. világháború véget ért Újpesten. A harcok 1944. karácsony napjára érték el Újpestet. E napon még a villamosok is jártak, a háziasszonyok utolsó bevásárlásaikat intézhették. A délután hangulatát törte meg néhány szovjet páncélos, melyek felderítés közben nyomultak előre a belváros felé. A német csapatok a bekerítés elkerülése érdekében január 9-én kiürítették Újpestet és Rákospalotát. Újpest lakosai számára másnap véget ért a háború.

A közvetlen front okozta sokkból viszonylag gyorsan ébredt fel a város. Az utcákra visszatért az élet, s alig két hét múlva már helyi újság is megjelent. A „Grafika” nyomdavállalat Holl Béla vezetésével, mely a Jókai utca 18-ban működött, jelentette meg a „Szabad Ujpest” első számát január 27-én. A hetente két alkalommal, szerdán és szombaton megjelenő újság a közélet megszervezését segítette információival, híreivel. Első száma feladatának tekintette a lakosság biztonságérzetének erősítését, az újjáépítés segítését és a mindennapi élet helyreállítását. „A háború közvetlen csapásai elmúltak – itt az idő, hogy hozzákezdjünk a háború nyomainak eltüntetéséhez, az új élet felépítéséhez […] Takarítsátok el a romokat! Szervezzétek meg a romeltakarítás munkáit!”

Kiemelt cikkben foglalkozott városunk közüzemi hálózatának állapotával is. Szerencsés körülményt jelentett, hogy a víz- és villanyszolgáltatás hibátlanul működött, jelentős kár nem érte. Az élelmiszerellátás azonban szinte teljesen megszűnt, ennek javítására javaslatot tett a cikkíró: „Találjon a város módot arra, hogy a megyeri Károlyi uradalomból és közelfekvő községekből minél gyorsabban élelmiszerek jussanak el városunkba.” Szorgalmazta, hogy a város vezetése soron kívül nyissa meg a gyermekek számára a napközi ellátást, hogy a lakások fűtetlensége és az élelmiszerhiány minél kevesebb szenvedést okozzon a kicsiknek. A harmadik legfontosabb feladatról, a közlekedés helyreállításáról szintén tudósítottak. A Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt. (BESZKÁRT) újpesti és angyalföldi állomásai közösen alakított üzemi bizottsága szervezte meg a helyreállítási munkálatokat a környező vasúti és villamosvonalakon. „A munka menetére jellemző, hogy óvatos becslés szerint a jövő hét elején a forgalom az ujpest-rákospalotai vonalon megindulhat. A főváros felé a Váci úton fog előbb megindulni a forgalom a Rákospatak vonaláig.”

Rövid hírben arról tájékoztatták a rászorulókat, hogy az orvosi rendelés az Erkel utcai Főiskolai Szociális Telepen megkezdődött.

Szerkesztőségi cikkben, Újpest üzemeit sorra véve számoltak be arról, hogy melyik üzemben indult már meg a termelés, hol kell helyreállítási munkákat végezni, s kérték a dolgozókat, ha túlságosan nagy közlekedési nehézségeik nincsenek, mindenképpen vegyék fel a munkát!

A szovjet haderő mindennapokban való állandó részvételét több vonatkozásban adagolta a lap. A harcok végét biztosító jelenlétük dicsőítése mellett propagandafotó készült romeltakarítást segítő munkájukról. A hírek között olvashatunk a Tovaris P. című szovjet film naponta kétszeri vetítéséről a Szabadság néven újjáéledő Uránia filmszínházban.

Szöllősy Marianne

Megosztás.
Megszakítás