Mi folyik az egykori Árpád kórház területén?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az elmúlt hetekben sokan lettek figyelmesek arra, hogy az egykori Árpád kórház területén különböző munkálatok folynak. Mivel az ingatlan jelenleg állami tulajdonban van, az önkormányzat tájékoztatást kért több kormányzati szervtől is, ám tőlük „kizárólag elavult információkat” kaptak – derül ki Déri Tibor újpesti polgármester Facebook-bejegyzéséből.

Végül a Kormányzati Ingatlanüzemeltetési és Beruházási Igazgatósággal történt személyes egyeztetésen elárulták, mi történik az egykori egészégügyi intézmény területén: a kórház területén a veszélyes kültéri- és épületrészek bontása, a belső, illetve külső kőkerítés részleges bontása, az elhalt vagy korhadt növényzet eltávolítása, a zöld növényzet fiatalítása, a beltéri és kültéri hulladék eltávolítása zajlik.

A kormányzati szerv állandó kapcsolattartást jelölt ki, így mostantól az önkormányzat napi szinten kaphat tájékoztatást a munkálatokról.

Déri Tibor emlékeztet: november végén a Belügyminisztériumtól azt az ígéretet kapták, hogy a Kormány a IV. kerületi Önkormányzat beleegyezése és tudta nélkül nem vág bele az Árpád kórház épületét érintő beruházásba, a sorsáról közös döntés születik.

 „Mi csak remélni tudjuk, hogy így is lesz” – teszi hozzá a polgármester.

Novemberben döntött úgy egyhangúan az újpesti képviselőtestület, hogy a kerület egészségügyi célokra, ingyenes vagyonjuttatásként visszakéri az államtól az Árpád kórház épületegyüttesét, ahol a kormány korábban hajléktalanotthont, majd munkásszállót alakított volna ki. A képviselőtestület egyúttal felkérte a polgármestert, hogy készíttesse el a tanulmánytervet az újpesti kórház létesítéséhez szükséges szakmai koncepcióra, és kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal. Egyúttal felkéri a kabinetet, hogy mielőbb hozzon határozatot a kórház létesítéséről, és biztosítsa az ehhez szükséges kormányzati forrásokat.

Az újpesti önkormányzat a tervezési költségekre jövőre 100 millió, támogató kormánydöntés esetében pedig 2021-ben 900 millió forintot különít el saját forrásaiból.

Megosztás.
Megszakítás