Július 14-ével kezdődik az országos szúnyogirtás – Minden, amit tudni érdemes az intézkedésről

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hasznos információk.

Az eddigi fővárosi szúnyoggyérítés mellett hamarosan kezdetét veszi az országosan koordinált szúnyogirtás is.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja által irányított munkálatok kivitelezője a Szerocor Konzorcium, szakértője pedig a Pannon-Bio-Kalibra Konzorcium.

A Szerocor tájékoztatása szerint az országos szúnyogirtásra Újpesten is

július 14-én, rossz idő esetén pedig július 15-16-án kerül sor.

A tájékoztató szerint a lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a szakértők által meghatározott területeken.

Fontos, hogy a levegőből történő irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a környezetre nincs káros hatással.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény – a Deltasect Plus 1,2 ULV – a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Hogy hatékony és garantáltan biztonságos legyen az irtás, a lakosság részére az alábbi óvintézkedéseket ajánlják:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.
  • A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

A lakosság és a méhészek számára a részletes tájékoztatók INNEN érhetők el.

Megosztás.
Megszakítás