Elhelyezték a Károlyi István utcában épülő önkormányzati bérház alapkövét

Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Az alapkőletétel nemcsak a kerület egyik legjelentősebb beruházásának kezdetét, de a szociális bérlakásprogram újraindítását is jelöli.”

Elhelyezték annak a mintegy 30 bérlakásos társasháznak az alapkövét, amely a Károlyi István és a Venetiáner utca sarkán épül az “Újpest kapuja térségmegújítási és városrehabilitációs projekt” keretében. Az eseményen Déri Tibor polgármester és Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester mondtak beszédet.

Ez csak a kezdet

Déri Tibor hangsúlyozta, hogy a kivitelező Mester-Építő Kft.-nek pár hónapja átadott munkaterületen már szemmel láthatóan jól haladnak a munkálatok, ám a projekt többről szól, mint egy puszta építkezés:

„Az alapkőletétel nemcsak a kerület egyik legjelentősebb beruházásának kezdetét, de a szociális bérlakásprogram újraindítását is jelöli.”

Újpest első embere hangsúlyozta, hogy a VEKOP-pályázat keretein belül a Károlyi István utca 25. alatti társasházépítés mellett számos önkormányzati szociális bérlakás is megújul. Az önkormányzat ezen felül számos olyan beruházást tervez még, amelyek mind azt célozzák, hogy

„maximálisan támogathassuk azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre”.

Déri azt is kiemelte, hogy a projekt nem kizárólag fizikai beruházásokat tartalmaz: a részt vevő partnerekkel együtt szemléletformáló rendezvényekkel és intenzív szociális munkával is szeretnék támogatni a lakosságot.

„Újpest önkormányzata arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy a kerület minden polgára XXI. századi környezetben és körülmények között élhessen”

– fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy erre a rendelkezésre álló önkormányzati lakásállomány felújítása, fejlesztése és bővítése mellett a lakossági igények felmérésével és kiszolgálásával törekednek. Szerinte az önkormányzat ezzel a „gondoskodással és megbecsüléssel” járulhat hozzá, hogy Újpest továbbra is egy „dinamikusan fejlődő, modern és vonzó kerület legyen, ahol az emberek szívesen élnek”.

Az önkormányzat „nem ugrik el” a fejlesztések elől

Trippon Norbert beszédében emlékeztetett, hogy a megújult főtér jó 10 évvel ezelőtti alapkőletételénél is nehéz volt elképzelni, hogy „csoda születik”. Ám, ahogy az az álom valósággá válhatott, szerinte úgy valósulhat meg az Újpest kapuja fejlesztés is.

Kitért rá, hogy a közel 30 bérlakásos ház megépítését is magába foglaló uniós pályázatot nem ideális állapotban vette át az önkormányzat, de ők „nem ugranak el” a dolog elől.

„Amit kell, azt a Pénzügyminisztériummal együttműködve kiegyenesítjük és gatyába rázzuk”

– fogalmazott Trippon Norbert, aki a projekt kapcsán többek között köszönetet mondott az önerőt biztosító magyar adófizetőknek, a 2 milliárd forintos támogatást biztosító Európai Uniónak, a nagy tapasztalattal rendelkező kivitelezőnek, az önkormányzat munkatársainak, a hatóságoknak és az építkezésen dolgozó szakembereknek.

Az alpolgármester szerint a most épülő bérlakásokon felül megújuló 39 lakás, illetve a még idén lakhatóvá váló 14 önkormányzati bérlakás is jobb hellyé teszi Újpestet és nagy segítséget jelent a rászorulóknak.

Üzenet a jövőnek

Az alapkő mellé az eseményt megörökítő dokumentumokat tartalmazó időkapszulát Déri Tibor polgármester, Trippon Norbert és Kanász-Nagy Máté alpolgármesterek, Szabó Gábor önkormányzati képviselő, illetve Barna Gábor, a Mester-Építő Kft. ügyvezetője helyezték el.

(Fotók: Németh Péter)

Megosztás.
Megszakítás