Testvérkiállítás a Károlyiban

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Különleges kiállítás nyílt a Károlyi Galériában, Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban. A Szabó testvérek egykoron az iskola diákjai voltak, valamennyien a képzőművészet területén helyezkedtek el.

2019 január 8-án nyílt meg az 5 fiatal újpesti képzőművész közös kiállítása. A Szabó testvérek egykoron az iskola diákjai voltak, valamennyien a képzőművészet területén helyezkedtek el.
  • Szert -Szabó Dorottya animációs tervezőművész, illusztrátor
  • Szabó Franciska festőművész
  • Szabó Júlia média desinger
  • Szabó Hajnalka szobrász, tetováló művész
  • Szabó Blanka divattervező
A We.R.5 néven futó művészeti projekt célja, hogy a vizuális művészetek öt különböző területén tanuló és dolgozó testvérek közösen alkossanak, hangsúlyozva családi kapcsolatukat. A közös munka lehetősége a kezdetektől fogva foglalkoztatta a testvéreket, a végső lökést és a jelenlegi formát azonban Szabó Júlia fotósorozata adta meg.

A közösségi médiában (Instagram) megjelenő képsorozatok elsősorban a technikai képalkotás eszközeivel járják körül a portré műfaját, előtérbe helyezve a húszas-harmincas éveiben járó lánytestvérek vonásait, a családi hasonlóságot. A portrésorozatokon keresztül egyszerre figyelhetjük meg a közös vonásokat (egyes beállítások ezt hangsúlyozzák) és lehetünk figyelmesek a  személyiségből fakadó különböző mimikára, mozdulatra, vagy a fizikai adottságok kisebb-nagyobb eltéréseire. A sorozatok alkalmával precízen kialakított képi világot minden alkalommal az öt szereplőhöz kell testre szabni: ez teszi igazán izgalmassá az alkotó folyamatot. A portré orozatokon keresztül  az összetartozást és a különbözést, az egymástól való függést és függetlenséget figyelhetjük meg a változatos szerepek mögött.

A kiállító művészek testvérek, akik általános iskolai tanulmányaikat az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumban folytatták, majd felvételt nyertek Képző és Iparművészeti Szakgimnáziumba. Ezután a képző és iparművészet területén végeztek /végeznek/ felsőfokú tanulmányokat.

A jó hangulatú kiállítást Hirmann László igazgató köszöntője után Szilágyi András művészettörténész nyitotta meg. A kiállítás február 20-ig tekinthető meg az iskola galériájában.

Megosztás.
Megszakítás