Lezárják a határt, betiltják a rendezvényeket, a vendéglátóhelyek csak 15.00-ig lesznek nyitva

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orbán Viktor a parlamentben napirend előtti felszólalásában újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be, melyeket az Operatív Törzs délutáni sajtótájékoztatóján pontosítottak.

  • Magyarország határait lezárják, a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba. Családokat azonban nem szakítanak szét, ha az egyik családtag magyar állampolgár, és a közvetlen hozzátartozók bejöhetnek az országba, amennyiben van hazai lakcímük.
  • A zenés-táncos rendezvényeket betiltják
  • A szórakozóhelyeket, mozikat, múzeumokat, könyvtárakat, színházakat bezárják
  • A sporteseményeket csak zárt körben tarthatják meg
  • Az éttermeket, kávézókat, üzleteket csak 15 óráig tarthatják nyitva, kivéve a drogériákat, patikákat, benzinkutakat, dohányboltokat, fertőtlenítő eszközöket árúsító boltokat és élelmiszerboltokat. 
  • Az önkormányzatokat kötelezik, hogy szervezzék meg az idős emberek ellátását.
  • Az okmányokat posta úton kézbesítik, a kormányablakban adatokat telefonon keresztül is lehet módosítani. 
A munkaadókat, munkavállalókat arra kérte:  tegyenek személyes erőfeszítéseket a munkahelyek megtartása érdekében.
A kormányfő nyomatatékosan kérte az idős embereket, hogy saját érdekükben ne hagyják el otthonukat. Egyben arra szólított fel mindekit, hogy a családi rendezvényeken kívül halasszanak el minden összejövetelt. 

Az intézkedéseket a miniszterelnök azzal indokolta, hogy a járványnak három szakasza van: egyedi megbetegedés, csoportos megbetegedés és tömeges. A miniszterelnök szerint Magyarország az első szakaszban volt eddig, a következő napokban pedig átlépünk a csoportos megbetegedés szakaszába.Megosztás.
Megszakítás