Hol és hogyan terjedhet a koronavírus?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mit kell tudni a koronavírusról? Veszélyesek lehetne-e az élelmiszerek? Terjedhet-e a vírus az ívóvízzel? Milyen szabályok vonatkoznak az éttermekre? Biztonságosak-e a fürdők? Mit kell tennie a járvány gócpontokból hazatérőknek? Fontos kormányzati tájékoztató anyagok!

A vírusról
Hogyan védekezhetünk a koronavírussal szemben? Hogyan terjed? Milyen valószínűséggel kaphatjuk el fertőzött, de tünetmentes emberektől? Meddig marad fertőzőképes élettelen tárgyakon? Fontos információk összegyűjtve a kórokozóról és a betegségről. 
Az ivóvízről

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik. Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus, amennyiben a vízkezelőszer hatására ez a burok megsérül, a vírus elveszíti fertőző képességét. Az ivóvízzel tehát a kórokozó Magyarországon nem terjed. 

További információk az ivóvízről itt olvashatóak.
A fürdőkről

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja például az új koronavírus burkát. A megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klór mennyiség elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Budapesten ugyanakkor a veszélyhelyzet miatt az összes gyógyfürdő bezárt, és szünetelteti működését az újpesti Halassy Olivér Városi Uszoda is. 
Bővebb információ a fürdőkről, uszodákról itt olvashatóak
Élelmiszerek
A terjedési módot figyelembe véve, az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus, az egyéb csomagolási felületre jellemző módon nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni, tekintettel arra, hogy a koronavírus felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre. Hosszabb ideig történő életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.

További információk az élelmiszerekről és étkezdékről itt olvashatóak

Az összes tájékoztató anyag itt érhető el. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!
Megosztás.
Megszakítás