A kultúra porondján pár hétig a hölgyeké a főszerep

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Március 2-án két képzőművészeti kiállítás is nyílt Újpesten, melyeken valamilyen formában a nők és a nőiség játsszák a főszerepet.

Az Újpesti Kulturális Központ szervezésében az Ifjúsági Ház Új Galériájában három festőművész, B. Molnár Zsuzsa, Koó Éva és Nagy Veranova “Hárman- Háromféle-képpen” című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők.

A közszemlére tett művek inkább az absztrakt alkotások szerelmeseinek szólnak: a véletlenszerűnek tűnő, ám nagyon is célzatos ecsetvonások, a különlegesés a kísérletező technikák adják a képek igazi mélységeit. Formavilágukat tekintve a festmények a geometrikus és organikus elemeket ötvözik, különböző, mégis hasonló hangokat megszólaltató alkotói nyelven.

Az eltalált színválasztások hol keleties, már-már bazári hangulatú, hol kifejezetten modern, egészen pop-artra hajazó harmóniákkal és kontrasztokkal kalauzolják el a szemlélődőket a három festőnő személyes világaiba. A figurális művészet híveinek sem érdemes elzárkózni a kiállítástól, hiszen minden festmény, akár egy színesebb és rétegzettebb Rorschach-teszt, vagy egy különleges rejtvény, minden megtekintéskor új és új értelmezési lehetőségeket, “megoldásokat” tár föl magából.

Az igazán egyedi hangulatot sugárzó kiállítást március 27-éig tekinthetik meg az érdeklődők.

A nőiséget, mint témát jobban középpontba állítja az UP Galériában “Száltörténetek” címmel megrendezett tárlat, ahol hét női művész széles skálán mozgó, de a femininitás révén határozottan egységbe rendeződő alkotásait csodálhatjuk meg.

Balog Edit, Benedek Noémi, Kneisz Eszter, Lencsés Ida, Pápai Lívia, Pázmány Judit és Zelenák Katalin a kárpitművészet nyelvén hozzák közelebb azokat az érzelmi rezdüléseket, lelki többleteket és olykor hiányokat, melyek egyedialkotói koncepcióik mélyén rejtőznek.

Ahogy a Textiltörténetek kiállításon, úgy itt is sok, a tradicionális megoldásokon túlmutató ötlettel, a témákat tekintve pedig a női testtől a történelmi és jelenkori utalásokig sokrétű választékkal találkozhatunk.

Különösen érdekesek a lebegő női alakok, a megszokott keretből kilépő, vagy azokat szó szerint szétszaggató képi magoldások, a szabálytalan és a geometriai formák ötvözetei, valamint a képiségbe a hang ritmikáját belecsempészni képes alkotások.

Aki kíváncsi arra, hogy a lélek milyen meredélyein és hegyormain vezetnek a hét női képzőművész útjai, az március 28-áig velük tarthat a kalandon.

AJÁNLÓ

Az Újpesti Polgár Centrumban március 6-án, 18 órakor emlékkiállítás nyílik Fábián Tibor újpesti festőművész életművéből, melyben a meseszerűség és a valósághű ábrázolás a gazdag színvilág élénk kavalkádjában olvad harmonikus egységbe.

Megosztás.
Megszakítás